Спортивне харчування для тріатлону


Харчування в тріатлоні - це безумовно четверта дисципліна, важливість підготовки до якої збільшується із зростанням дистанції.

У той час, як для спринту (750м, 20 км, 5 км) вистачить одного геля на вело, для повного Ironman вам доведеться пройти курс, та захистити диплом на тему “я вмію годувати свій організм спортивним харчуванням впродовж 12-14 годин”.

Зазвичай у тріатлон приходять з інших видів. Бігуни, велогони, плавці, які пливуть відкриту воду - добре знають, як важко, але необхідно засвоювати їжу під час шалених навантажень - змагань на довгі дистанції.

Якщо ви новачок, ось базові принципи:

  1. Напередодні та у день старту уникайте важкої жирної їжі, сухофруктів, молочного. Краще за все, вживати прості вуглеводи на кшталт пасти з дієтичним м'ясом
  2. Батончик SiS Bar за 20-30 хвилин до старту
  3. Вживати 60-80 г вуглеводів на годину
  4. Вело: 1 пакет / 0.5л Beta Fuel на годину
  5. Біг: гель кожні 20 хвилин
  6. Обовʼязково спробувати цю схему на тренуваннях
  7. Використовувати SiS Pre або SiS Energy Powder для вуглеводного завантаження за 2-3 дні до старту
  8. Після фінішу складного тренування або змагання, для прискорення відновлення - пити SiS Rego впродовж 30 хвилин після завершення

Якщо ви добре засвоюєте розкладку 80 г вуглеводів на годину, треба пробувати заміняти гелі на Beta Gels, на велоетапі додавати Beta Chew - це дозволить довести вживання до 120 г вуглеводів на годину, це дасть потужність підтримувати шалений темп та ставити персональні рекорди. Більше про лінійку Beta Fuel - та схеми застосування можна знайти у цій статі.

Електроліти

Наші мʼязи скорочуються завдяки імпульсам від нервової системи -  нестача електролітів, втрачених із потом, призводить до порушення передачі нервових імпульсів та відповідно до роботи мʼязів. Це може стати значним обмежуючим фактором під час змагань.

Використовуйте SiS Electrolyte Go, SiS Hydro або сольові таблетки від Precision Fuel & Hydration для уникнення настання судом. Вживайте їх у рамках підготовки за 3 дні перед звичайним стартом, та за тиждень перед особливо спекотним.

Кофеїн

Кофеїн - це певною мірою легальний допінг, при вдалому використанні - може допомогти вам не втратити концентрації та підтримувати запланований темп впродовж змагань. Для максимального ефекту - приберіть каву із раціону за тиждень до старту.

Використовуйте кофеїнові гелі на другій половині дистанції.

Якщо ви вже почали вживати кофеїн, продовжуйте до фінішу, інакше спад після закінчення його дії може знецінити ефект від прийняття

Ноотропи

Новітня розробка SIS - гелі SIS Nootropic та SiS Pre містять ноотропи, які дозволяють підтримувати мозкову активність, яка відчутно пригнічується під час фізичних навантажень. Це допоможе не "натупіть" в транзитці, зберегти себе підтримуючи заданий темп на вело етапі, для бігу, та ще багато чого - погодьтесь, тріатлон вимагає діяти свідомо.

Нітрати

Лінійка SiS nitrates допоможе виконати нітратне завантаження яке, в свою чергу, може покращити транспорт кисню, та вплинути на показник VO2Max, що безумовно дасть позитивний ефект на довгій дистанції. Читай більше про наш тест нітратів тут.

Відновлення

Якісне відновлення між тренуваннями не менш важливе за самі тренування. Саме для цього професійні спортсмени стільки часу приділяють сну, масажу та систематичному здоровому харчуванню.

Організм спортсмена має постійно та рівномірно отримувати білок.

Виділяють дві головні стадії відновлення - 30 хвилин після тренування, та нічний сон. SiS Rego Rapid Recovery - розроблено саме для прискорення відновлення внаслідок поновлення білка та вуглеводів у найважливіший момент - після навантаження.

Для підтримання потрібного рівня білка у кровообігу впродовж нічного сну - створено SIS Rego Night Protein та Rego Sleep, які не навантажують травну систему, але збагачують кровообіг довго-розчинним білком - казеїном.

Покращення стадії глибоко сну є ще одним "лайфаком" для гарного відновлення та високої продуктивності. SIS Cherry Tart який міститься у SIS Cherry Juice, Rest+ та Rego Sleep відчутно збільшує стадію глибокого сну.

Ви можете протестувати це власноруч, використовуючи спортивний годинник під час сну, порівняйте час глибокого сну з Rest або Sleep та без нього. Різниця інколи становить 3-4 години. Тож маєте шанс нарешті виспатись)

Корисні аксесуари для тріатлону

Висновок

Використовуйте спортивне харчування як корисний додаток до вашого повноцінного раціону. Це допоможе розкрити безмежний потенціал вашого організму, отримувати тони задоволення від тренувань та змагань. Підтримувати збалансований стиль життя, де вашого часу, сил та натхнення буде вистачати на родину, улюблену роботу та навіть на три види спорту.

Должиков Гліб

Квітень 2023

Наші Тріатлон - партнери

| Контакти
068 5926896