Як ми експериментували з нітратами


Нітрати — це сполуки, які сприяють підвищенню ефективності тренувального процесу. Принаймні так стверджують чимало інтернет-ресурсів. Але чи це так насправді — ми з командою SiS Ukraine вирішили перевірити і поділитися результатами дослідження з вами. Для цього ми використали серію SiS Nitrates, двох спраглих до експериментів велосипедистів-любителів Гліба Должикова та Руслана Мікаеляна, а також наших партнерів спортивну лабораторію V02Max, яка зафіксувала показники тестування.

З чого все почалося?

Все почалося з гіпотези про те, що вживання нітратів впливає на працездатність і функціональні можливості велосипедистів і на результати в гонках. А далі все закрутилось найцікавішим чином і відбувалось в кілька етапів:

Етап 1 — Організація дослідження:

Ми з командою вибрали київську лабораторію V02Max Докос Медікал і двох спортсменів-добровольців Гліба і Руслана. Кожен з них проходив тестування в різних форматах:

  1. Формат 1 — Гліб готувався до тесту, завантажуючись нітратами відповідно до протоколу, рекомендованого Science in Sport. Він використовував продукцію SiS з нітратами, щодня вживаючи 1г впродовж 3 днів до тесту. А в день тесту за 3 год один нітратний батончик
  2. Формат 2 — Руслан не виконував попереднє нітратне завантаження.

При цьому в обох спортсменів тренування і навантаження перед експериментальним і контрольним тестом були абсолютно однакові. Також варто врахувати, що Гліб вживав нітрати перед першим тестуванням, а Руслан перед другим. Обидва спортсмени проходили тест, використовуючи однаковий велостанок і газоаналізатор для вимірювання потреб кисню.

Етап 2 — Отримання результатів і перші наукові твердження:

В різній науковій літературі пишуть про те, що є 2 механізми впливу нітратів на організм людини.

  1. Виробляється більше енергії.
  2. Розширюються судини і кров насичує м’язи, які працюють, швидше.

Перекладаючи з наукової на спортивну — витривалість покращується, оскільки енергії з поживних речовин витискається більше. А окислюватись буде менше, оскільки кров активно насичує м’язи. Але все пішло не так, як написано в книгах…

Гіпотеза не підтвердилась

Ми були впевнені, що результати експерименту будуть іншими, але після першого тестування вони показали, що ні загальна ефективність м’язів, ні енергетична ефективність їзди в аеробному режимі при використанні нітратів після першого тесту — не змінилась. Тобто функціональні показники працездатності в аеробному режимі залишились якими були.

Але наших експериментаторів все ще чекав другий тест — тест на критичну потужність.

Як відчути дію нітратів? Працювати в анаеробі!

Після тесту з використанням нітратів і підключенням анаеробного навантаження, ми побачили те, що хотіли. Оскільки виходячи з показників тестування зрозуміли, що:

  1. При вживанні нітратів м’язи в анаеробному режимі можуть працювати зі значною тривалістю. Наприклад, не вживаючи нітрати, Гліб зміг підтримувати максимальну потужність (320 ватт) впродовж 4 хвилин. А виконавши попереднє нітратне навантаження, збільшив тривалість роботи на цій потужності до 5 хвилин.
  2. Анаеробний гліколіз (це перетворення глюкози в енергію) підвищився і зміг якісніше забезпечувати організм енергією.

А як наслідок — вживання нітратів реально допомагає покращити фізичні показники, а найголовніше вплинути на результати тренувань і змагань. Отже, друзі, ось висновки!

Що ми зрозуміли?

  1. Нітрати розширюють судини і серце краще і легше переносить максимальне фізичне навантаження.
  2. Зростає потужність анаеробного гліколізу.
  3. Прийом нітратів буде найбільш ефективним для відносно коротких високоінтенсивних робіт до 1 години. Наприклад: 5-10 км бігу, гонка з роздільним стартом 18-20 км, плавання 800 м, 1 км. Спринт чи олімпійка в тріатлоні.

Що думає один з учасників експерименту

Ми поговорили з Глібом і розпитали, що він думає про експеримент і прийом нітратів загалом. Ось що він відповів:

«Нітрати використовую уже рік на всіх змаганнях. І відзначив для себе, що для коротких тренувань і гонок до 40 хвилин вони дійсно чудово працюють. Але хотілося б науково перевірити чи так це насправді, чи діє відомий ефект плацебо. Єдине, що нас бентежило — ми зараз не в формі, оскільки змагання позаду і зараз період міжсезоння. Але все ж зважились.

Головне, що потішило і що б відзначив:

  • Без прийому нітратів я зміг підтримувати максимальну швидкість на станку тільки 4 хвилин — до повної відмови. А коли за 3 дні і в день тестування вживав нітрати протриматись вдалось 5 хвилин і залишався запас.
  • Вага впливає на VO2max. Під час першого тестування я важив 65 кг, хоча моя стабільна вага 63 — це дуже впливає на показники VO2max, оскільки цифри і співвідношення стають різними і неточними.
  • Хлопці з VO2maxlab цікавились, де взяти продукцію. Вони самі спортсмени, бігають 5-10 км і змогли побачити користь від нітратів наочно — це дуже круто.

Загалом, я думаю, що було б класно провести “сліпі тестування, щоб спортсмени не знали, яка спроба з нітратами, а яка без. Так дослідження було би більш об’єктивним і психологічно наперед ніхто нічого б не очікував, виключивши ефект плацебо. Але — все попереду. Результатами задоволений. Обов’язково буду використовувати нітрати і в майбутньому на важливих стартах!»

Повний звіт про проведене дослідження від VO2maxlab.

Посилання на джерело.

| Контакти
068 5926896