Гірський біг: харчування на трейлі


Анатолій Новак - переможець Української трейлової ліги 2020.

Трете місце 2021. Неодноразовий призер Карпатії та Гуцул трейлу. Рекорд траси на Сколе Ультра трейл. Переможець на чемпіонаті України з 12ти годинного бігу з результатом 125 км.

Окрім трейлів, своїм хобі називає вело на дуже довгі дистанції 400-1230 км. Бревет Париж-Брест-Париж, 600 км вело в соло за 25 годин.

Анатолій, розкажи нам про свої тренування і чи використовуєш ти спортивне харчування на них?

Є багато бігунів які на тренуваннях не вживають спортивне харчування, але ось в чому питання, що буде з вашим шлунком коли навантаження будуть близькими до максимальних ? Ви впевнені що ваш шлунок впорається з цим завданням?

Особисто порада від мене на довгих тренуваннях обов'язково спробуйте те, що будете використовувати на змагання. Не експериментуйте.

Відновлення між тренуваннями, чи допомагає і як тобі спорт.харчування

Після важких тренувань ( інтервалів або темпових робіт ) дуже важливо швидко поновити сили й енергію яку ви витратили. Особисто я використовую Rego з BCA, якщо є вечірні тренування можна випити коктейль з протеїнів.У зимовий період дуже важливо підтримувати організм через нестачу вітамінів, тому вітаміни й омега це саме те, що потрібно!

Що порадиш взяти на довгі трейли 50-60+ км?

На довгих дистанціях дуже важливо підтримувати рівень вуглеводів і електролітів так і в сильну спеку чи холод втрата рідини може критично вплинути на стан. Пару звичайних гелів SiS Go Isotonic, гелі з електролітами SIS GO Energy Electrolyte Gel, SiS BETA FUEL Gel та SiS GO Energy Caffeine Gel. Також можна батончики, аби не відчувати пустоти в шлунку.

А як щодо коротких дистанцій 11-20 км?

Високо вуглеводні гелі типу SiS BETA FUEL Gel, не більше 2-х або SiS BETA FUEL Gel і кофеїновий гель SiS GO Energy Caffeine Gel. А на тренуваннях на такій дистанції можливо тільки ізотонік.

Що їсти ввечері перед стартом та чим снідати?

Перед стартом паста це саме те що треба. Не пізніше ніж за 2 години до старту можна легенько перекусити, наприклад вівсянка, печиво, банан, на ваш вибір. Ні в якому разі не надається і ніякої важкої їжі, типу м'яса чи чогось жирного!

Чим відрізняється твій раціон на шосейних забігах?

Шосе не бігаю :)

Був в тебе досвід трейлів без харчування?

Досвід він дуже важливий і одне з головних правил які сказали мені колись це -" Їж поки ти ще не хочеш їсти"

Єдиний варіант при якому можна бігти без харчування - це тренування без великого навантаження.

А що саме цікаве та незвичне ти їв на трейлах замість спорт харчування

Особисто в мене такого немає, я не фанат експериментів над собою.Хоча на трейлах можна зустріти купу різноманітної їжі від сала і копченої ковбаси, від огірка до кавуна.

Яку б пораду б дав новачкам, як у всьому тому розібратись, та не нашкодити собі?

В першу чергу це їсти те, що вам знайоме і не пробувати щось нове під час змагань. Можна просто в кущах пропустити всіх.

(Перевірено :)) Завжди все що ви їсте на перегонах має бути перевірено на тренуваннях.

Є дуже багато виробників та видів продукції, чим можна підкріпитися. Перш за все потрібно знайти саме те, що тобі підходить і до смаку. Хтось не їсть твердого, комусь гелі не заходять, хтось дуже солодке не любить тому оберіть свій варіант.

Як краще харчуватись на трейлі, по часу або ж відповідно до профілю траси, їсти перед спусками?

Я особисто харчуюсь по часу і неодноразово бачив як проходячи 40-50 хв всі починають шарудіти по кишеньках і тягнути, щось до рота :)

Особисто я по профілю траси не харчуюсь, дуже важко підгадати. Є дуже технічні трейли та ти їси коли просто маєш час, можна трохи швидше чи трохи пізніше. Чекати на якийсь спуск чи рівнину на якій буде можливість - ви просто можете заголодати й для вас все закінчилося.

| Контакти
068 5926896