Спортивное питание для велосипедистов


Привіт, катаєш шосе або МТБ? Плануєш серйозні тренування з паверметром, або лише купив перший байк? Питання харчування завжди гостро стоїть для тих, хто рухається швидко.

Спортивне харчування для велоспорту, це певний кодекс простих правил. Питання та відповіді - які будуть змінюватись для Вас, під час вашого спортивного росту.

Перша стадія - я просто катаюсь

Якщо ви лише купили велосипед, та почали активно катати, ви початківець - покатухи окриляють додаючи у щоденну рутину нових яскравих барв, тренувального драйву. Склали план, налаштували Strava, почали їздити у групі? І ось ви вже долаєте 150-200 км на тиждень, з'являються думки про першу гонку. Здається все йде гладко, та й води з бананами вистачає перекрити тренувальні потреби.

Системні тренування у групі - це вже друга стадія

Гонки окриляють надаючи сенсу всьому тренувальному процесу. На цьому етапі краще почати тренувати у групі, або продовжувати самостійно набивати шишки.

Ваші тренувальні об'єми зростають - тому якісне відновлення стає надважливим. Вживання спеціальної суміші протеїну та вуглеводів (Rego) одразу після довгих тренувань, або інтервалів дасть змогу швидше відновитися до наступного тренування, а Sleep, Cherry Juice та Rest покращать якість сну. Колаген - підтримає коліна, а гелі куди? Читаємо далі…

Третя стадія - підготовка до гонки

Групова гонка, це захоплююча гра, де ви використовуєте ті карти, які накопичили, а саме:

  • Фізична підготовка: ваша поточна форма та вміння керувати велосипедом
  • Технічна підготовка: стан вашого велосипеда, його компоненти, колеса, гума тощо.
  • Тактична підготовка: знання траси, погоди, суперників.
  • Технологічна підготовка: стратегія харчування та його достатня кількість на трасі, адекватно підібраний шолом та форма, окуляри, налаштований комп'ютер та датчики, радіо зв’язок тощо - дрібниці вирішують все.

Правильна технологічна підготовка - це безмежне поле можливостей, щоб здобути перевагу на трасі. Влучне продумане харчування та гідратація можуть бути перепусткою у відборі, ваші ноги продовжують роботу, коли інші будуть виснажені або вимушені відстати через судоми.

Головне правило - вживати не менше 60г вуглеводів на годину та споживати їх рівномірно впродовж змагального процесу. Група рухається не рівно, темп рваний але зазвичай є моменти, коли загальна швидкість колони знижується, можна встигнути отримати додаткову порцію насолоди, затамувати подих з'їсти гель, не нехтуйте цим - харчуйтеся при кожній можливості. Для тих хто не впевнено тримає кермо - гарним рішенням буде рідке харчування:

Судоми під час гонки - можуть зіпсувати найкращу підготовку

Під час заїзду, ми не лише витрачаємо калорії, а ще й пітніємо, та втрачаємо електроліти - особливо на станку. Для попередження судом, потрібно заздалегідь, за 3-4 дні перед важливим стартом, пити ізотонік SIS Hydro. Впродовж гонки, особливо у спекотні дні, обов'язково замість води потрібно вживати ізотонічний напій - це покращить самопочуття та завадить настання судом.

Ізотонік - це розчин води, який містить електроліти у тій самій концентрації, що й плазма крові. Так, кров містить багато солей, вона дозволяє утримувати рідину у клітинах вашого організму. Саме тому, вживаючи просту воду, ви не будете втамовувати спрагу, але отримаєте потребу частіше ходити у туалет, що погодьтесь, не дуже зручне завдання для велосипедиста.

Постійне вживання гелів, особливо на довгих дистанціях у горах, може бути не доречним, та не побороти відчуття голоду належним чином, саме тому, краще за все чергувати гелі з більш твердою їжею, на кшталт мармеладок SiS Beta Chew, печива SiS Bake та батончиків SiS Bar - правило просте, чим вище пульс - тим рідшим має бути харчування.

Орієнтовна схема відповідності пульсових зон:

5 зона - ізотонік;

4 зона - гелі;

3 зона - гелі, мармелад;

2 зона - мармелад, бейки, батончики;

1 зона - бейки, батончики.

Прівєт - бревет

Бревети це веломарафони довжиною від 200 км, тут діють зовсім інші правила, та й пульсові позначки рідко перевищують 1-2 зони. Хоч поважні рандоньери і можуть дозволити собі зупинку на борщ та каву, проте спортивне харчування може дозволити протриматись довше - та дістатися фінішу швидше і з кращим самопочуттям.

Тому спираючись на схему вище, для бревету або байкпакінгку (велотуризму) беріть мармелад, бейки, батончики. Багато ізотоніка - щоб додавати його під час  руху у воду. Та звичайно, кофеїн.

Кофеїн - це головний лайфхак бревету. Але пам'ятайте, якщо ви почали вживати кофеїн, використовувати його потрібно постійно, до самого фінішу або можливості поспати, інакше, це призведе вас до більшого спаду, ніж був до цього.

Міжсезоння - час відновлення

Виснажливі тренування та гонки не можуть тривати весь рік, знаходитись постійно у формі або на піку  - просто не можливо. Тож, сподіваюсь, поважаючи власний організм, ви плануєте відновлення, перед тим як розпочати новий базовий період. Саме у цей час особливо приділіть увагу відновленню серцевої системи додаючи Omega-3 у раціон, вітамін D3 для мінералізації кісток та відновлення м'язів (на жаль він не синтезується за відсутності сонця). Час приділити увагу колінам та зв'язкам - пропивши курс колагену, та додаючи крос тренування у залі та басейні. Більше персональних рекомендацій, можна отримати пройшовши це коротке опитування

Четверта стадія - далі краще не читай.

Бачу ти все ще читаєш?) Ок - якщо велосипедом то все не обмежилось, та крос тренування затягнулись далі березня. Тобі сподобалось бігати або плавати?) То запахло тріатлоном - що з тим робити читаємо тут..

Корисні аксесуари для велоспорту

Наші Велоспорт - партнери

| Контакты
068 5926896