Упорювання на тренуваннях шкідливі для мозку: результати досліджень


Коли ви їдете на велосипеді, докладаючи більше зусиль, ніж зазвичай, ваші м’язи болять і напружуються сильніше. Однак, страждають не лише м’язи.

синдром перетренованості

Дослідження показують, що надмірне тренування може втомити ваш мозок так само як і м’язи. Як це впливає на вас і що ви можете з цим зробити?

Дослідники Матіас Песільйоне та Бастьєн Блен з Університетської Лікарні Пітьє-Сальпетрієр у Парижі дійшли до ідеї цього дослідження, коли спостерігали за синдромом перетренованості в олімпійських спортсменів, які тренувалися в Національному інституті спорту, експертизи та продуктивності (INSEP) у Франції.

 витривалість,спорт

Вони поставили собі питання: чи не виник цей синдром перетренованості частково через нервову втому в мозку? Ту саму втому, яку також зумовлює надмірна інтелектуальна праця?

Повний газ

Спеціалісти провели дослідження з двома групами атлетів, які займалися спортом на витривалість. Загалом в експерименті взяло участь 37 спортсменів-чоловіків. Перша група отримала завдання тренуватися у звичному режимі, а представників другої попросили збільшити на 40% навантаження на тренуваннях впродовж тижня.

Після цього вони стежили за своєю фізичною працездатністю під час вправ на велосипеді, які виконували у дні відпочинку, та оцінювали своє суб’єктивне відчуття втоми, відповідаючи на запитання в анкетах. Дослідники також додали експерименти з поведінковим тестуванням та ФМРТ (функціональна магнітно-резонансна томографія), щоб оцінити вплив перетренованості на мозок.

як правильно відновлюватись

Вплив втоми та імпульсивної поведінки

Як не дивно, результати показали, що група, яка перетренувалася, відчувала більшу втому. Але ще цікавіше, ця група також демонструвала більш імпульсивну поведінку в стандартних тестах, які використовуються для оцінки того, як спортсмен робить вибір під час тренування.

Найчастіше представники цієї групи обирали невеликі миттєві винагороди замість більших, для отримання яких було потрібно більше часу відповідно.

«Бічна префронтальна зона, на яку вплинуло перевантаження під час спортивних тренувань, була точно такою ж, якою вона буває вразливою до надмірної когнітивної роботи, як показували наші попередні дослідження. Таким чином, ця ділянка мозку виявилася слабкою точкою мозкової мережі, що відповідає за когнітивний контроль», — зауважив Песільйоне.

Навіщо потрібен когнітивний контроль, коли крутиш педалі?

Автори пояснюють ці результати тим, що як розумові, так і фізичні зусилля вимагають когнітивного контролю. Під час спортивних тренувань цей когнітивний контроль необхідний для підтримки фізичних зусиль, які дозволяють досягти віддаленої мети.

«Вам потрібно контролювати автоматичний процес, який змушує вас зупинятися, коли болять м’язи чи суглоби», — наголошують дослідники.

Що це означає для любителів спорту

Це дослідження показує, що заняття спортом на витривалість не завжди корисні, і якщо будете ними зловживати, наслідки будуть невтішні.

«Наші висновки привертають увагу до того факту, що нейронні стани мають значення: ви приймаєте різні рішення, коли вам мозок перебуває і не перебуває у стані втоми», — підсумовує Матіас Песільйоне.

За його словами, порушення ланцюга прийняття рішень може вплинути на навчання людини, стосунки у родині, карʼєру чи інші аспекти її життя.

Саме тому аматорам надважливо не перегинати палку та зберігати здоровий баланс між тренуваннями та іншими важливими аспектами вашого життя — роботою і сім'єю.

Прислуховуйтесь до порад тренера та вчасно відпочивайте і відновлюйтесь — адже ви не професійний спортсмен, який запросто може дозволити собі поспати після обіду.

Про те, як правильно відновлюватись після навантажень, ми писали тут. Та, як показують результати досліджень, краще заздалегідь спланувати збалансований обід, коли у вас попереду важке тренування, аніж накинутись на шматок піци одразу після того, як злізете зі станка, коли ваш мозок втомився.

Ще один дієвий лайфхак — приймати важливі життєві рішення та планувати цілі, добре відпочивши. Автори дослідження заходять так далеко, що кажуть, що може бути важливо стежити за рівнем втоми, щоб запобігти прийняттю неправильних рішень у політичній, судовій чи економічній сферах. Тому, не недооцінюйте свою втому від тренувань — коли у вас болять м’язи, швидше за все, вашому мозку також потрібен відпочинок.

Джерело: https://www.welovecycling.com/wide/2019/11/21/new-research-excessive-training-can-make-your-brain-tired-too/

Переклад та адаптація українською: Наталя Сколоздра

| Контакти
068 5926896