Як харчуються на дистанції найшвидші марафонці світу?


Марафон — це виснажливий забіг на витривалість довжиною у 26.2 милі (42.195 км).

SiS Ukraine. Марафон

Найшвидші у світі бігуни-чоловіки долають цю дистанцію за 2 год — останній рекорд належить кенійцю Келвіну Кіптуму, який він встановив на марафоні у Чикаго 2023 з результатом 2:00.35. Серед жінок найшвидший час подолання марафонської дистанції належить бігунці з Ефіопії Тіґіст Ассефі. Берлінський марафон 2023 вона пробігла за 2:11.53.

рекорди біг марафон

Ці цифри означають біг зі швидкістю понад 20,80 км/год і 18,40 км/год відповідно. Однак для досягнення таких неймовірних результатів спортсмени повинні подбати про харчування та гідратацію на дистанції, аби не виснажити свої енергетичні запаси й не наткнутися на горезвісну “марафонську стіну”.

Отже, дізнаймося, що і, щонайважливіше, як найшвидші люди планети отримують це харчування.

Що вони використовують?

Почнемо з того, що елітні марафонці використовують для підзарядки на трасі. Команда Elite Running Team, найшвидша тренувальна група в Ефіопії, включно з чемпіонкою світу з марафону 2022 року Готітом Гебресласе використовують харчування Science in Sport.

Гелі sis спортивні для марафону

SiS також допоміг її землячці Алему Мегерту посісти 2-ге місце на Лондонському марафоні 2023 року (2:18.37). І саме це спортивне харчування ефіопська збірна використовувала в осінньому сезоні 2023.

Кожен спортсмен вживає продукти з серії, яка найкраще відповідає його шлунку і додає атлетові саме тієї переваги, якої він потребує. Це можуть бути або GO Isotonic Energy Gels, або щось на зразок BETA Fuel 80 drink.

Пункти гідратації

Елітні марафонці, незалежно чи це міжнародні змагання, чи престижний марафон, мають можливість розставляти власні готові пляшки на пунктах гідратації через кожні 5 км уздовж дистанції. Пробігаючи повз, вони можуть позначити свій напій, швидко схопити його та “заправитись” енергією необхідною для продовження змагань.

Але, як ми вже згадували, коли ви біжите на такій високій швидкості, може бути важко схопити щось на зразок звичайної пляшки з водою

Розмір, об’єм і вага пляшки у 600 мл є занадто великими, щоб сприяти спортсменові швидше та ефективніше “заправлятися” під час марафону. Тому у SiS створили Elite Running Bottle. Ця пляшка є меншою за звичайну, має більш компактну конструкцію, яка ергономічно спроєктована спеціально для швидкого захоплення, легкого розміщення в долоні та забезпечення оптимальної кількості поживних речовин.

Наскільки важливе харчування по дистанції?

Впродовж останніх кількох десятиліть ми стали свідками, як рекорди почали наближатись до неймовірних цифр: бар’єр менше ніж 2 год для чоловіків і 2 год 10 хв для жінок.

Починаючи від бігових кросівок із карбоновим покриттям та суперпіни з неймовірними властивостями, які працюють на повернення енергії, до глибоких стратегій ритму та переваг тренування для її збереження — бігова індустрія націлена зробити все можливе, щоб зекономити дорогоцінні секунди.

Не менш важливою у цій біговій еволюції є еволюція харчування. Вона сфокусована на тому, щоб поєднати усі ці розробки щодо енергозбереження та підвищення ефективності з доставкою “палива”.

Заправляйтесь як еліта

Якщо ви ставите собі за мету покращити свій час на марафоні наступної весни чи осені, придивіться до стратегії харчування на дистанції, яку використовують найкращі бігуни планети.

Готітом Гебресласе використовує Elite Running Bottle разом зі своїми спеціальними заправними продуктами від SiS.

Дворазовий світовий рекордсмен Ламеча Гірма насолоджується нашим GO Isotonic Energy + Caffeine перед змаганнями.

найкращий результат марафону у світі

Срібна призерка Лондона 2023 Алему Мегерту також використовує пляшку Elite Running Bottle у поєднанні з напоєм BETA Fuel 80 і BETA Fuel + Nootropics.

SiS Ukraine, Гелі sis спортивні для марафону

Спортивне харчування SiS створене, щоб розширити межі бігу на витривалість. Завдяки нашому партнерству з Elite Running Team, England Athletics, зокрема, британською легкоатлеткою Ейліш Макколган, ми прагнемо передати новаторські інтегровані рішення для продуктивності.

Нещодавні тести показують, що бігові зірки, як Готітом Гебресласе, мають можливості, які перевищують світові рекорди. За допомогою індивідуальних рішень щодо харчування ми можемо вивести марафонський біг на новий рівень і продовжувати розробляти харчування, оптимізоване для бігунів усіх рівнів.

Джерело: https://bit.ly/3uc9gsC

Переклад та адаптація українською: Наталя Сколоздра

| Контакти
068 5926896