Поради щодо тренувань взимку: як зберегти мотивацію в холодний період


Ми всі знаємо людську природу, і що їй притаманно знижувати рівень мотивації в зимові місяці. Дні стають коротшими, на вулиці стає холодніше і зростає вологість, а думка про те, щоб залишатися активними зненацька стає менш привабливою. Однак завжди знайдуться оптимальні рішення, щоб підтримувати себе у тонусі навіть взимку

Science in Sport поспілкувалися зі спортсменами та амбасадорами SiS Ukraine Multisport, щоб дізнатись їхні поради про те, як атлетам залишатися вмотивованими під час «міжсезоння».

5 способів залишатися активними цієї зими

1. Ставте цілі

Постановка цілей може бути основною причиною, чи досягаємо ми в житті того, чого хочемо, чи безцільно блукаємо без мети та мотивації.

Ми можемо використовувати як короткострокові, так і довгострокові цілі, щоб підсилити азарт, незалежно, чи ці цілі пов’язані з продуктивністю, чи конкретним завданням, наприклад, втрата жиру чи збільшення/тонус м’язів.

Можливо, навесні у вас є змагання, до яких ви прагнете вийти на пік форми, але як цього досягти? Ось кілька порад щодо встановлення цілей: зробіть їх короткостроковими; визначте критерії цілі, після досягнення яких, ви пишатиметесь собою; кожна досягнута ціль, підштовхуватиме вас до наступної.

2. Пробуйте нове

Однією з найбільш демотивуючих речей може бути одноманітність, коли ви виконуєте ті самі завдання кожного дня. Незалежно від того, чи це пов’язано із вашим способом життя, чи зі спортом і фітнесом, скористайтеся цієї зими нагодою, щоб розширити свій горизонт та спробувати нові речі, вправи чи активності — щось, чого ви ще досі не робили.

Чи ви плануєте піти на групове заняття у тренажерному залі поруч з домом, чи хочете спробувати новий вид активності, як-от йога чи пілатес, хвилювання від чогось нового у вашому житті все одно буде — та це чудовий спосіб навчити своє тіло адаптуватися та розвиватися. Додайте цієї мотивації у своє життя.

3. Знайдіть партнера для тренувань

Тренування можуть додавати відчуття самотності, особливо, якщо ви зазвичай тренуєтеся наодинці. Спробуйте домовитись про спільне тренування у зручний для обох час із другом чи колегою по роботі. Це може бути як спільне тренування у спортзалі, так і щось більш невимушене, як пробіжка чи поїздка на велосипеді. Коли ваша власна мотивація починає слабшати, партнер по тренуванню може допомогти чи підбадьорити у важку хвилину, те саме у відповідь можете зробити й ви.

4. Створіть здоровий розпорядок дня

Рутина важлива, якщо ми хочемо підтримувати свою мотивацію. Переконайтеся, що ви спите 8 годин щоночі, випиваєте достатню кількість води для вас щодня, що їсте регулярно і за потреби додаєте вітаміни та мікроелементи в раціон. Саме ці щоденні звички можуть відіграти вирішальну роль, коли йдеться про досягнення цілей.

Застосунок, що відстежує ваші звички, може стати чудовим способом, щоб контролювати дані про сон, гідратацію, кроки та багато інших важливих складових вашого дня в одному місці.

5. Подбайте про достатню кількість сонячного світла

Цей спосіб залишатися активним у зимові місяці особливо важливий, але й один з тих, які легко ігнорувати. Попри те, що взимку температура повітря за вікном зазвичай знижується, окрім додавання вітаміну D у свій раціон, переконайтеся, що ви виходите на вулицю принаймні раз на день щонайменше на 15 хвилин не лише для того, щоб вийти на сонце, але й отримати трохи свіжого повітря.

Більшості з нас легко повертатися до тренувань у закритому приміщенні взимку і ховатися від холоду вдома, між цим залишається лише покататись кудись на машині. За потреби одягніть на себе кілька шарів одягу, та не відмовляйте собі у прогулянці на вулиці щодня навіть ненадовго.

Поради від тренерів SiS Ukraine Multisport:

1. Щодня кидайте собі виклик

Незалежно від того, наскільки він великий чи маленький, ставте перед собою який-небудь виклик щодня. Пам’ятайте, ми не завжди можемо відчувати себе на 100%, але ми завжди можемо викластися на 100%

2. Не забувайте про своє харчування

Будьте в курсі щодо своїх планів харчування та добавок цієї зими. Переконайтеся, що ви готові підживити свій день поживним сніданком, приготуйте їжу для відновлення після завершення тренування та доповніть свої потреби протеїновим коктейлем чи батончиком. Відновлення та підготовка є ключовими для підтримки мотивації, і їжа, яку ви їсте, може відігравати в цьому важливу роль.

3. Будьте відповідальними

Зробіть себе відповідальним за свій тиждень. Незалежно від того, чи це відстежування кількості годин, які ви спите, чи записування того, що вам подобається робити, чи ваш рівень енергії після важкого тижня — ви можете використовувати ці дані, щоб постійно розвиватися та вдосконалюватися, а також перебудовувати свою мотивацію протягом зимових місяців.

Джерело: https://www.scienceinsport.com/sports-nutrition/athlete-training-advice-how-to-stay-motivated-during-winter/

Переклад та адаптація українською: Наталя Сколоздра

| Контакти
068 5926896