Топ 5 передстартових помилок


Спортивне харчування: топ 5 помилок в день старту

Якщо ви готуєтеся до свого першого півмарафону чи повного марафону, то, напевно, чули жахливі історії про те, що відбувається в день забігу, коли все йде не за планом. Ми зібрали кілька найпоширеніших помилок бігунів, щоб ви могли уникнути їх і отримати позитивний досвід.

Що може піти не за планом

Помилки трапляються, і не все йде ідеально за сценарієм. Важливо подумати заздалегідь, що б ви зробили, якщо у вас загубиться гель або якщо через тривогу у день старту вас зненацька спіткають шлунково-кишкові розлади.

Будьте гнучкими та пристосовуйтесь, спробуйте ваше харчування на довгих тренуваннях перед стартом — це додасть впевненості та автоматизму. Дізнайтесь, які варіанти харчування будуть на дистанції, і навіть спробуйте їх заздалегідь, якщо це можливо. Якщо відчуваєте важкість у шлунку, спробуйте вживати трохи менше їжі, але не відмовляйтесь від неї повністю.

Що стосується втраченого гелю, ось що радять елітні спортсмени: завжди подбайте про резервний гель — носити з собою декілька зайвих грамів, які ви не використаєте, нічого у порівнянні з тим, що ви можете залишитись без підзарядки

Не панікуйте

Це відчуття може бути всеохопним, тому спробуйте мінімізувати будь-яку небажану паніку чи тривогу.

Якщо ви стартуєте занадто швидко або втратите пейсера, якого планували триматись, це нормально.

Перебудуйте свої цілі та не забувайте, що марафон — це довга дистанція, де ви можете компенсувати невдалий старт грамотним фінішем, якщо зберігатимете голову холодною.

Вгадування не допомагає нікому

Свою стратегію темпу та харчування вам слід відпрацювати напередодні старту. Не варто сподіватись, що в день старту ви будете бігти швидше або що вам не знадобляться додаткові гелі.

Доказом є тижні важких тренувань. Краще завершити гонку з відчуттям, що ви можете краще впоратися наступного разу, аніж мати неприємний досвід впродовж усіх 42 кілометрів.

Будьте вчасно

Початок марафону може бути напруженим, тому варто приїхати у стартову точку заздалегідь, щоб добре розімнутися та насолодитися атмосферою змагань. Ви наполегливо тренувалися, щоб дістатися до стартової лінії, тож будьте там вчасно, щоб насолодитися усіма враженнями сповна.

Нічого нового

Насамкінець, ще одна поширена помилка, якої слід уникати, — пробувати щось нове напередодні або в день змагань. Як і в першому пункті, цього не завжди можна уникнути (наприклад, ви загубили гель, який планували використати).

Та якщо можете, все ж старайтесь не пробувати нічого нового напередодні та під час гонки. Намагайтеся вживати звичну для вас їжу, яку, як ви знаєте, добре переносите та можете споживати.

Заздалегідь дізнайтесь про їжу, яка буде на точках харчування, щоб ви могли зрозуміти, чи не буде вона для вас новою та незвичною.

Те ж саме стосується вашого бігового екіпірування та кросівок — змагайтесь у тому, що вже встигли перевірити на тренуваннях. Щось нове ви завжди встигнете випробувати до наступної гонки.

Ці помилки ми засвоїли важким шляхом спроб і помилок з власного досвіду, тому, сподіваємось, вам вдасться їх уникнути.

Додамо, що правильно підібрана та перевірена на тренуваннях схема харчування забезпечує додатковий котроль та впевненість тоді, коли вони найбільше потрібна — у день старту.

Джерело: https://www.scienceinsport.com/sports-nutrition/common-mistakes-on-race-day/

Переклад українською: Наталя Сколоздра

| Контакти
068 5926896