Як SiS допоміг підкорити Еверест


1 червня 2021 року група українських альпіністів клубу Кулуар успішно здійснила сходження на Еверест під керівництвом Микити Балабанова. Оскільки Микита використовував спортивне харчування нашого бренду, ми поцікавилися його стратегією вживання гелів і інших продуктів Science in Sport.

Що з SiS використовував та на яких висотах?

Спробував багато всього за останній рік в різних поїздках. Батончики вуглеводні та протеїнові, гелі, шоти, нітратну суміш SiS Perfomance Nitrate Powder, відновлювач REGO Rapid Recovery, ізотоніки.

Вже можна сказати, що на всіх висотах: від скель в Туреччині, до вершини Евересту. Також за минулий рік, окрім Гімалаїв, активно користувався SiS в спекотних місцях, на скелях Синаю і Аладаглару, а також на вулканах Еквадору (висоти до 6000 метрів).

Чи замерзали гелі?

Ні, при мені не замерзли, однак на великій висоті я їх зазвичай тримаю біля тіла. Один раз застиг кофеїновий шот, вийшло щось типу морозива, яке потрібно було "виколупати" паличкою :) з пляшечки.

Як використовуєш нітрати та чи відчув їх дію?

Я досить багато прочитав про останні дослідження з дії нітратів на висоті перед виїздом на Еверест, і там активно перед виходами робив так зване нітратне завантаження. На штурмовому виході почувався прекрасно, спав дві ночі на 7900 без штучного кисню (реально спав, а не страждав), і, взагалі, почувався добре до самої вершини. Чи був це ефект нітратів, чи просто нормальна акліматизація, чи сукупність - сказати важко, бо я не маю з чим порівняти. Пив суміш перед кожним виходом. Однак результатом задоволений і точно буду експериментувати з SiS Nitrate і далі.

Який улюблений продукт від SiS?

Думаю, для різних сходжень гарно підходять різні продукти, але найчастіше я використовую:

  • гелі всіх видів, бо зі всього, що я поки що пробував, гелі SiS реально можу не запивати, і це часто і економить час, і, загалом, легше себе почуваєш, ніж з іншими густо-солодощами, плюс прикольні смаки;
  • Go Electrolyte - зараз використовую тільки його для гідратації (навіть коли холодно) і перестав брати чай в термосі, беру теплий Go Electrolyte;
  • плюс завжди є з собою на сходженнях кофеїнові шоти, особливо якщо веду когось як гід (вже декілька разів, коли людина втомлена на спуску, вони виручали).

Чи їв на вершині Евересту гельчик SiS? :)

Так, звісно! :)

На штурмі мені довелося віддати 600 мл свого Electrolyte GO і частину гелів одному з учасників, тому 400 мл ізотоніку плюс 3 гелі - це все, що я їв від 4-го табору, (7900) до вершини і назад, і цього було цілком достатньо.

Навіть фоточка є з вершини. ;)

Про клуб Kuluar

Команда Кулуар організовує походи, сходження і сплави в Україні та в усьому світі. Клуб зводив в гори понад 12 000 осіб, і є лідером "ринку гір". Тут на першомі місці стоїть безпека і працюють професійні гіди, в тому числі Микита Балабанов. Місія клубу звучить як: "Зробити людей щасливішими, відкриваючи їм світ гір".

| Контакты
068 5926896