Інтерв'ю з альпіністом Микитою Балабановим


Продукцію Science in Sport використовують не тільки спортсмени циклічних та ігрових, дисциплін, але й всюди, де потрібна енергія, гідратація і де важливе відновлення: на велосипеді, під час бігових марафонів, у воді, на суші, в салоні гоночної машини, на футбольному полі, баскетбольному майданчику, і в горах. Про останнє варто розпитати альпініста, адже йому відомо, наскільки важливо зберігати сили та концентрацію, щоб долати стрімкі скелі, важкі підходи, сніг, каміння та лід.

Наш співрозмовник, як каже Вікіпедія, – український альпініст, володар Золотого льодоруба 2016 р., престижної альпіністської нагороди за першопроходження вершини Талунг (7349 м.), чемпіон світу у висотному класі за версією ЕАМА. Так, і це наша гордість, і добре відомий у скелелазних та альпіністських колах Микита Балабанов

Якось ми поспілкувалися з Микитою про спортивне харчування в горах, про його досвід використання харчування Science in Sport, і вийшло дуже цікаве інтерв'ю.

Микито, розкажи, які продукти SiS ти пробував?

М.Б.▶ Пробував батончики всіх мастей, з кофеїном і без, гелі теж різні, ізотоніки GO Hydro і GO Electrolyte, Caffeine shot.

Що сподобалось?

М.Б.▶ Загалом, для тих завдань, які я ставив перед собою, сподобалося все, тому що все спрацювало. Я не “божевільний” бігун чи тріатлет, такого плану харчування споживаю тільки на сходженнях досить високих категорій, і тренуватися вдома звик із водою, тому не судіть суворо.

З батончиками та гелями все було для мене досить зрозуміло, їх я перепробував багато за N років експедицій! Хоча ні, з гелями не зрозуміло. До цього я найбільше використав GU – вони на одиницю ваги, мені здається, трохи виграють у SIS по вуглеводах, але завжди дуже хотілося пити після них. Із SIS цієї проблеми не помітив. Це мені сподобалося точно.

Особливим відкриттям були ізотоніки – зараз усі бігуни подумки уявляють, як із льоду відколупується мамонт. :))), – але так, я раніше ніколи ними не користувався. Тільки на сходженнях на великій висоті ми використовували спеціальний порошок peronin, але це трохи інше, і тільки для висоти. А щоб саме додавати ізотонік у рідину для пиття на середніх висотах – це для мене відкриття.

Після кількох тижнів лазіння і спекотних підходів у Туреччині, зрозумів, що це дуже крута річ. Набагато менше став пити, але при цьому набагато краще почуваюся і в плані енергії, і в плані хворих колін.

Незрозуміло, як я раніше жив без усіх цих ложечок і порошочків, чи, може, це старість?.. Думаю ні, просто так набагато комфортніше. Я зараз в Еквадорі, збираюся на Чимборасо (майже 6300) і пакую Go Electrolyte з собою на сходження, а через кілька днів повернуся додому і полечу в Дахаб на скелі, і теж беру його з собою!

Як би ти рекомендував використовувати ці продукти в горах/на сходженнях?

М.Б.▶ В принципі, вище вже відповів.

Однозначно для довгих підходів та/або спекотних місць SiS GO Hydro та GO Electrolyte маст хев, щоб краще йти і менше страждати від спраги.

Гелі і батончики – дуже прикольна штука на сходженнях, коли немає можливості “накрити поляну” та почати нарізати “ковбасало”. Взимку, на холодних та технічних сходженнях я ними користуюся вже років 7, можна швидко з'їсти на станції, причому гелі на висоті зазвичай мені заходять краще (менше жувати, простіше перетравлювати).

Так, забув. Ще Caffeine Shot. Одну баночку останнім часом завжди беру на сходження про всяк випадок, якщо комусь із учасників буде зовсім “втомлено”, або собі на сходження, коли передбачається, що треба лізти нонстопом до кінця. Поки потреби не було, на щастя. Але один раз використав все-таки, не за призначенням правда. Треба було відразу після перельоту переїхати 400 км за кермом уночі Туреччиною. Їхалося чудово.

Спасибі Микиті за чесне та корисне інтерв'ю і ми бажаємо йому досягати нових вершин та втілювати у реальність всі мрії.

11.12.2020

| Контакти
068 5926896